Повечето български домакинства живеят в собствено жилище – 87%, което

...
 Повечето български домакинства живеят в собствено жилище – 87%, което
Коментари Харесай

Жилищата в България: собствени, но стари

 Повечето български семейства живеят в лично жилище – 87%, което е едно от най-високите равнища в Европейски Съюз. Високият дял на собствеността и неналичието на ипотеки като цяло обаче маскира много от проблемите в бранша - жилищата са остарели и зле поддържани. Това е едно от главните изводи в последния отчет на Housing Europe.
“Много хора живеят в огромни блокове с жилища, строени преди 40-50 години, като някои от тях в никакъв случай до момента не са били ремонтирани “, е записано в документа, дискутиран през днешния ден в Комитета по районите и Европейския парламент.

Според изследванията на организацията българите са и едни от най-затруднените в Европа във връзка с обезпечаване на топлота в домовете си, т.е. огромен е броят на енергийно уязвимите семейства.

В отчета се показва политиката на държавното управление за саниране на старите блокове, за която се употребява и европейско финансиране.

По индикатор лично жилище България всъщност е на пето място в Европейски Съюз , като ни изпреварват Румъния, където съвсем всички семейства населяват личен парцел, Унгария, Словакия и Хърватия. Само 39% от семействата в Швеция и към 45% от семействата в Германия пък имат лично жилище, демонстрират още данните на организацията. В Швеция е публикуван кооперативният живот – повече от 20% от семействата населява точно подобен вид жилища.

Средно в Европейски Съюз 69,4% от семействата са в лични жилища.

Организацията отбелязва в отчета си, че растежът в бранша се завръща, само че той е единствено във връзка с цените на жилищата в Европа (със приблизително 10,6% през предходната година). В същото време строителството в целия Европейски Съюз към момента страда от последствията на икономическата рецесия и растежът е доста по-бавен. Новото строителство към момента е под напън, даже и в огромните европейски градове.

Ръстът на цените на парцелите изпреварва и растежа на приходите на хората и това е очевидно в броя на бездомните европейци, регистрират от Housing Europe. Разходите за поддържане на жилищата са едни от най-големите в бюджета на европейските семейства. Средно те костват 11,3% от приходите, като Гърция е водач с дял от 41% . За разбора са употребявани данните от изследване на Евростат. От тях е видно, че за българите разноските за поддръжка на дома са малко над междинното за общността – към 18% от приходите ни отиват за поддръжката на дома, или за наем, ипотека и битови сметки.

През 2016 година в действителност е маркиран най-големият растеж на цените на парцелите от 2009 година насам. Той не е постоянен – в Гърция, Испания и Португалия цените към момента държат наклонността към понижение, до момента в който във Англия и Швеция равнищата им към този момент надминават постигнатото в годините преди рецесията.

Бежанската вълна от 2015 година също е фактор за растежа на цените на жилищата, регистрират още от организацията. 
По публикацията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР